Naasten en nabestaanden

Doorbreken mythes
Er bestaan tal van mythes over suïcide en suïcidaliteit. De WHO noemt bijvoorbeeld de volgende: als iemand suïcidaal is zal hij dat altijd blijven; het is een slecht idee om over suïcide te praten want dat kan als aanmoediging worden ervaren; iemand die suïcidaal is heeft beslist gekozen om te sterven. Klik hier voor het rapport.

Deze mythes zitten in het hoofd van hulpverleners maar ook in het hoofd van suïcidale mensen zelf en hun naasten of nabestaanden. Ze blokkeren een benadering van suïcidaliteit die mensen door hun crisis heen kan helpen.

De Ivonne van de Ven Stichting wil bevorderen dat er goede voorlichting beschikbaar is voor suïcidale mensen zelf, voor hun naasten en nabestaanden. Zodat zij hun kijk op wat er aan de hand is zoveel mogelijk op adequate, rationele informatie kunnen baseren. Een helder voorbeeld hiervan vindt u hier: de brochure over suicide van het fonds psychische gezondheid.

Eigen kracht aanpak
De eigen kracht aanpak is een methodiek waarbij hulpverleners samen met het netwerk van een suïcidale persoon een beschermende en begeleidende schil vormen om deze persoon te helpen tot rust te komen, zijn veiligheid te garanderen en stap voor stap toe te werken naar herstel. Op verschillende plaatsen in Nederland, zoals bij GGZ Altrecht in de regio Utrecht, wordt de eigen kracht aanpak in de praktijk gebracht.

> Meer informatie over deze methodiek vindt u hier.

Rouw nabestaanden
Nadat iemand in zijn directe omgeving als familie of vriend/vriendin een suïcide meegemaakt heeft volgt vaak een periode van complexe rouw. Er zijn tal van publicaties die over dit rouwproces schrijven zowel wetenschappelijk als vanuit direct betrokkenen zelf.  Het reconstrueren hoe het allemaal gebeurd is blijkt voor sommigen een heilzame manier te zijn om met hun verdriet om te gaan

> Zie voor relevante titels: links & literatuur, wegwijs in de zoektocht naar informatie op deze site.

Begeleiding en zelfhulp voor nabestaanden
Nabestaanden van een suïcide zoeken vaak langs verschillende wegen ondersteuning. Zij kunnen terecht bij sommige GGZ instellingen of RIAGG’s waar zij participeren in groepen van nabestaanden van een suïcide of voor individuele coaching of therapie.Daarnaast zijn er zelfhulpgroepen waarbij lotgenoten – vaak wel volgens een beproefde methodiek – elkaar steun en begeleiding geven. In de regio Friesland is al vele jaren ervaring met zelfhulpgroepen.

De Essenburgh houdt een overzicht bij (in eerste instantie voor eigen gebruik) van groepen en organisaties die steun bieden aan nabestaanden. Voor meer informatie klik hier. Geïnteresseerden kunnen dit overzicht raadplegen.

 

2 reacties op “Naasten en nabestaanden”

 1. corine schreef:

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een lotgenotengroep voor nabestaande van zelfdoding,in de omgeving van Rotterdam. Op het internet kan ik niets in de buurt vinden.
  Zou u mij kunnen helpen ?

  bvd

  Vriendelijke groeten
  Corine

 2. admin schreef:

  Hallo Corine,
  kijk eens bij de lsr.
  Ik kan er alleen een in Pijnacker vinden voor je. Verder hebben wij geen eiegen register van dit soort groepen.
  Vriendelijke groet,
  Erik Jan

Geef een reactie